top of page
IMG_3259_edited.jpg

MITEN PUKEUDUN LENNOLLE?

Lennolle pukeudutaan mukaviin vaatteisiin, joissa on hyvä liikkua. Laskeutumispaikka saattaa olla märkä tai kasvaa pitkää heinää, joten kannattaa laittaa jalkaan pitkät housut ja vaihtelevaan maastoon sopivat kengät.  Mukaan kannattaa ottaa myös päähine suojaamaan päälakea polttimen lämmöltä.

ONKO LENNOLLA KYLMÄ?

Kuumailmapallossa ei ole kylmä, sillä pallo liikkuu tuulen mukana, jolloin tuulta ei tunne. Vaikka pakkasta olisi -5 tai -15 astetta et tunne tuulta ja liekki lämmittää. Laskeutumisen jälkeen tuuli viilentää maassa.

ONKO LENTÄMINEN TURVALLISTA?

Lentäminen kuumailmapallolla on aivan yhtä turvallista kuin matkustajalentokoneellakin. Lennot tapahtuvat vain hyvissä sääolosuhteissa, ja nopeudet ovat alhaisia. Palloissa ei ole monimutkaista elektroniikkaa, joka voisi toimia väärin.

MILLAISELLA SÄÄLLÄ VOI LENTÄÄ?

Kuumailmapallo on erittäin herkkä sääolosuhteille. Lennon estää puuskainen tai yli 5m/s puhaltava pintatuuli, sade sekä huono näkyvyys. Edellisenä päivänä varmistetaan, että sääolosuhteet ovat todennäköisesti suotuisat lentämiselle.
Kesällä lennetään vain illalla ja aamulla, sillä aurinko lämmittää eri alueita eri tavoin ja aiheuttaa vaihtelevia tuulia.

KUINKA NOPEASTI KUUMAILMAPALLO LENTÄÄ?

Lentonopeus on sama kuin tuulen nopeus. Kuitenkin, jos maan pinnalla tuulee yli 5m/s, ei pallon täyttäminen onnistu helposti. Kun olemme järjestäneet alppilentoja nousemme parhaimmillaan yli kilometrin korkeuteen ja vauhtia voi olla yli 100 kilometriä tunnissa. Nämä lennot tapahtuvat joka vuosi pohjois italiasta Dobbiacon kylästä sään olessa suotuisa.

MITEN KUUMAILMAPALLOA OHJATAAN?

Pallo liikkuu tuulen suuntaan. Lentäjän tehtävänä on valita korkeus, jossa on paras tuulen suunta. Pintatuulet puhaltavat usein eri suuntaan kuin tuulet ylempänä. Pallon korkeutta hallitaan polttimella. Kun halutaan ylemmäs, ilmaa pallon sisällä lämmitetään. Kun ilman annetaan jäähtyä, pallo laskeutuu alemmas.

SAAKO LENNOLLA VALOKUVATA?

Kyllä saa. Kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan kamera tai vaikka kiikarit.

KUINKA NUORI/ VANHA VOI LENTÄÄ?

Viranomaisten suositus on, että alle kuusi vuotiaita ei otettaisi lennoille, mutta asiasta voidaan sopia tapauskohtaisesti. Yläikärajaa ei ole. Liikuntarajoitteista on hyvä keskustella etukäteen. Vanhin kyydissä ollut on 104 vuotta.

PODEN LENTOPELKOA/KORKEANPAIKAN KAMMOA, USKALTAISINKO LENTÄÄ?

Pallolla ovat lentäneet monet lentopelosta ja korkeanpaikan kammosta kärsivät. Usein ennen lentoa jännittää, mutta vähitellen pelko häviää. Pallossa korkeus tuntuu eri tavalla kuin vaikkapa korkeassa rakennuksessa. Maahan katsottaessa puuttuu referenssipinta, joka loppuun korin laitaan. Lisäksi pallo nousee erittäin tasaisesti ilmaan ja liikkuu muutenkin rauhallisesti. Monet ovat lennon jälkeen huomanneet pelon kadonneen kokonaan.

MITEN PÄÄSEN KOTIIN?

Tarkkaa laskeutumispaikkaa ei voi varmasti tietää, ennen kuin pallo on takaisin maassa. Palloauto seuraa palloa koko lennon ajan ja on laskeutumispaikalla vastassa. Sieltä palloauto vie sinut lähtöpaikalle, tai muuhun sovittuun paikkaan. Myös ystäväsi tai sukulaisesi voivat seurata palloautoa omilla autoillaan.

bottom of page